Home Home

Groendaken

Ook een Groendak ?
0496/235.100
groendaken@aquilegia.be

Wij hebben een dochteronderneming onder de naam Groendaken Aquilegia die gespecialiseerd is in de calculatie, aanleg en onderhoud van groene daken. Dit zowel voor particulieren als bedrijven.
De daken kennen vele voordelen. Zo verminderen de stookkosten, dragen de daken bij aan meer groen, verbetert de luchtkwaliteit en biodiversiteit, spelen de daken een belangrijke rol als waterbuffer, etc. Daarbij ziet het er nog mooi uit ook!
 
Extensieve groendaken ( sedumdaken )
Bij deze wordt een systeem bedoeld dat weinig onderhoud vergt en waarbij de vegetatie vooral uit sedum en kruidenplantjes bestaat. bij de opbouw wordt meestal een worteldichte laag en/of beschermdoek voorzien; Daarna een komt een drainagelaag met filter en daarop een substraatlaag van 4 tot 15 cm. Hierin komt de beplanting. Gezien de geringe opbouw hebben zulke sedumdaken ook een gering gewicht van minimaal 50kg/m² waardoor ze goed toepasbaar op vele draagconstructies van renovaties en nieuwbouwprojecten. Ze zijn toepasbaar op zowel platte als schuine daken.
 
Intensieve groendaken ( daktuinen)
Bij de opbouw van een daktuin wordt in verschillende lagen gewerkt. Ze zijn het equivalent van wat tuinen op de grond zijn. De vegetatie bestaat meestal uit een groot deel uit grassen, heesters, bomen met daarnaast dikwijls paden, terrassen en soms een waterpartij.
Zowel van uitzicht, gebruik als onderhoud zijn ze hetzelfde als gewone tuinen. Een dergelijk dak weegt al gauw tussen de 300 tot  >1500kg/m². Dit vergt uiteraard een aangepaste draagconstructie. Hierbij kan het advies van een ingenieur wenselijk zijn.